In veel organisaties wordt cybersecurity nog steeds beschouwd als een technisch vraagstuk, iets voor de IT-afdeling. Maar de werkelijkheid is dat digitale veiligheid inmiddels tot de kern van bedrijfscontinuïteit behoort. En daarmee is het ook een bestuurlijke verantwoordelijkheid.
Volg het laatste nieuws
De back-upparadox: ben je écht beschermd?
Back-ups worden vaak gezien als de ultieme verzekering tegen dataverlies, ransomware of systeemstoringen. Maar is het vertrouwen in back-upsystemen altijd terecht?
De nieuwe NIS2-richtlijn brengt stevige verplichtingen met zich mee op het gebied van cybersecurity. Maar waar veel organisaties denken dat alleen hun 'kritische entiteit' onder de reikwijdte valt, blijkt in de praktijk dat ook andere onderdelen binnen een concern geraakt kunnen worden.
Technologie kan veel, maar de vraag is steeds vaker: wat zouden we moeten willen? Zeker bij kunstmatige intelligentie en dataverwerking staan keuzes onder druk. Mag je alles doen wat technisch mogelijk is? Of moet je juist grenzen trekken?
Hoe versterkt u uw IT-soevereiniteit?
Organisaties vertrouwen in toenemende mate op externe software, cloudplatforms en IT-leveranciers. Dat maakt efficiëntie mogelijk, maar het brengt ook risico's met zich mee. Wie beheert uw data écht? Wat gebeurt er als een leverancier uitvalt, stopt of de regels verandert?
Waar organisaties jarenlang vooral vreesden voor ransomware, verschuift de aandacht nu naar iets fundamentelers: AI. Niet zozeer als tooling voor verdediging, maar als wapen in handen van kwaadwillenden. Uit recente internationale onderzoeken blijkt dat steeds meer bedrijven kunstmatige intelligentie beschouwen als de grootste dreiging voor hun...
Elke organisatie verwerkt data. Maar met data komt ook verantwoordelijkheid. Zeker binnen softwareontwikkeling en IT-infrastructuren geldt: hoe gevoeliger de gegevens, hoe zwaarder de beveiliging moet zijn. Toch blijft de term 'passende beveiligingsmaatregelen' in wet- en regelgeving vaak abstract. Wat betekent het concreet voor uw organisatie? En...
Samenwerken betekent vertrouwen. Zeker in de wereld van softwareontwikkeling en IT worden dagelijks gevoelige gegevens gedeeld: van broncodes tot strategische documenten. Hoe voorkomt u dat deze informatie ongewenst wordt verspreid? Een NDA, oftewel een non-disclosure agreement of geheimhoudingsverklaring, biedt bescherming. In dit artikel leest...